Monday, June 6, 2011

~Ke"sederhana"an~

Salam..emm..lama pny pikir..xtaw mk tulis pasal ape..at last..dpt jgk idea..
Emm..kesederhanaan..tak lebih..tak kurang..cukup2..atau dalam kamus bahasa arabnya di panggil zuhud..tak mengape…ikutlah fahaman masing2..sebenarnya kesederhanaan tu perlu ada dalam diri kita..walaupun tak banyak..tetap kena ada..sebab apa?sebab sifat ini merupakan sifat yang terpuji..dan dituntut dalam agama kita..kebanyakan dari kita sering lihat pembaziran yang berlaku di sana-sini..samada dari kita sendiri atau dari orang lain..
Jadi..tanamkanlah sifat kesederhanaan tuh..bukan saja menyenangkan kita..tapi orang lain jugak..sekurang-kurangnya kita tak menyusahkan orang lain..cuba renungkan hadis kt bawah ni..
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Allah memberikan rahmat kepada seseorang yang berusaha mencari harta dengan jalan yang halal dan membelanjakannya dengan cara sederhana dan berhemat dan menabung kelebihannya untuk hari susah dan hajatnya.”
 Riwayat al-Ibn an-Najjar

Kesederhanaan ni amat penting dalam ape jua yang kita lakukan..contohnya dalam berbelanja..beribadah..berilmu..kehidupan..macam2 lg la..
>Perlu ke berbelanja menghabiskan beribu2 semata2 nk beli sehelai pakaian..
>perlu ke bawak buku bertimbun untuk satu subjek tuh..kalau tak focus..tak guna jugak..
>perlu ke memakai pakaian yang mahal2?walhal pakaian tu tak cukup kain..

Cuba rujuk hadis ni pulak:

Berkata Imam Bukhari: Sa`id bin Abi Maryam bercerita kepada kami: Muhammad bin Ja`far memberitahu kami: Humayd bin Abi Humayd Tawil (yang tinggi) memberitahu kami bahawa beliau mendengar Anas bin Malik radiyallahu `anhu berkata:

“Tiga orang lelaki datang ke rumah isteri-isteri Nabi saw bertanyakan tentang ibadah Nabi saw. Apa mereka diberitahu mereka bagaikan menganggapnya sedikit. Lantaran itu mereka berkata: “Di manakah kita berbanding Nabi saw sedangkan telah diampunkan untuk baginda dosa-dosa terdahulu dan terkemudiannya”. Berkata salah seorang mereka: “Adapun saya pasti akan mengerjakan solat sepenuh waktu malam selama-lamanya”. Berkata pula yang lain: “Saya akan berpuasa setahun penuh tanpa berbuka”. Berkata lagi seorang lagi: “Saya pula akan mengasingkan diri daripada wanita-wanita dan tidak berkahwin selama-lamanya”. Baginda saw lalu datang menemui mereka lantas bertanya: “Kamukah yang berkata demikian-demikian? Adapun saya demi Allah merupakan orang yang paling takut dan paling bertaqwa kepada Allah di kalangan kamu tetapi saya berpuasa dan berbuka, saya solat dan tidur dan saya mengahwini wanita-wanita. Oleh itu sesiapa yang bencikan sunnahku maka dia bukan di kalanganku.”[1]

Huraian Hadis

Hadis ini memberi pengajaran penting tentang kesederhanaan dalam beribadah. Ibadah bermaksud perhambaan diri kepada Allah subhanahu wa Ta`ala. Perhambaan ini diterjemahkan menerusi kepatuhan dan ketaatan yang mutlaq terhadap segala perintah dan larangan Allah. Manusia dan Jin sememangnya dicipta untuk beribadah dan memperhambakan diri kepadaNya sebagaimana firman Allah:

Maksudnya: “Dan tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka beribadah memperhambakan diri kepadaKu.”

Jelaslah disini bahawa kesederhanaan tu penting dalam kehidupan kita..kita kena sedar..siapa diri kita yang sebenarnya..dari manakah kita..apa asal usul kita..dan yang paling penting..kesederhanaan kita..dalam ape pun jua liku2 kehidupan yang kita hadapi..lagipon..membazir itu amalan syaitan..tak perlu la kot ikut perangai syaitan..memang tak dinafikan..kita memang selalu termakan hasutan syaitan..selalu mengikut jejak langkang mereka..mungkin sukar untuk kita menidakkan itu semua..tapi..cukuplah untuk kita berusaha untuk menghindari..bersederhana adalah cara yang paling mudah..
Maka..marilah kita beramai2 mengutamakan kesederhanaan..moga kita diberkati..
Wassalam.. ( ^ ^ ;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sama-sama betulkan fatiha kita

Untukmu Sahabat